Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. 4. 2016

Saúdská Arábie vyhrožuje USA

Saúdská Arábie vyhrožuje, že z USA stáhne miliardy, pokud bude spojená s útoky 11. září

Saúdská Arábie vzkázala Obamově administrativě, že se zbaví amerických aktiv v hodnotě až 750 miliard dolarů, pokud Kongres označí tuto zemi jako zodpovědnou za útoky z 11. září roku 2001. Výhružku směrem k USA vyslal při návštěvě Washingtonu saúdský ministr zahraničí Adel al-Jubeir.

Saúdská Arábie má před americkým soudem určitou míru imunity

Ministr uvedl, že jeho země prodá americké státní cenné papíry a jiná aktiva v hodnotě 750 miliard dolarů (18 bilionů korun), pokud americká vláda rozhodne v neprospěch jeho země. Adel al-Jubeir o tomto kroku informoval americké zákonodárce během své cesty do Washingtonu kvůli obavám, že pokud by prošel zákon označující Saúdskou Arábii za viníka, americké soudy by pak mohly majetek zmrazit.

Podle současného amerického práva mají cizí národy určitou míru imunity vůči žalobě ze strany amerických soudů. Kvůli zákonu o zahraniční imunitě (Foreign Sovereign Immunities Act) z roku 1976 nebylo například rovněž možné, aby rodiny obětí teroristických útoků z 11. září 2001 mohly u soudu zažalovat saúdskou královskou rodinu.

Rodiny obětí čekají na zveřejnění tajného dokumentu

Dle vyšetřování bylo mezi 19 únosci čtyř letadel 15 mužů ze Saúdské Arábie, ačkoliv Rijád zapojení svých příslušníků do útoku od samého začátku popíral. Bílý dům je nyní pod tlakem, aby odtajnil 28stránkový spis z vyšetřování, který nebyl nikdy zveřejněn z důvodu národní bezpečnosti.

Tento dokument údajně popisuje roli Saúdské Arábie v teroristickém útoku. Prezident Barack Obama má nyní dva měsíce na to, aby rozhodl, zda dokument odtajní, či nikoliv.

 

Zdroj: Daily Mail

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář