Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. 3. 2016

Rusko právě testuje hyperzvukové rakety Zirkon

Rusko právě testuje hyperzvukové rakety Zirkon

Tyto rakety jsou z technologického hlediska o krok před USA.

V Rusku začalo první testování hypersonické křídlaté rakety Zirkon, která je klasifikována jako lodní, informoval ve čtvrtek RIA Novosti vysoce postavený představitel vojenského průmyslu.

„Hypersonické rakety Zirkon už jsou vyrobené a započalo jejich testování z pozemního startovacího komplexu," řekl partner agentury. Podle jeho slov má být rychlost rakety 5-6 Machů (Machovo číslo označuje rychlost zvuku).

Raketami Zirkon budou vyzbrojeny atomové ponorky páté generace „Chaski". Vývojem nejnovějších univerzálních atomových ponorek se zaobírá konstrukční kancelář Malachit, informoval zdroj.

Nové rakety Zirkon tvoří zcela jinou třídu. Na rozdíl od podzvukového Kalibru má Zirkon zasáhnout cíl rychlostí 5-6 krát větší, než je rychlost zvuku. Odpor vzduchu při takových rychlostech je podobný jako odolnost pevných látek. Hlavice rakety se zahřívá a vytváří se kolem ní plazmový oblak. Rakety, pohybující se s takovou rychlostí, je prakticky nemožné zachytit: řídicí systémy mají příliš málo času na rozhodnutí, a antirakety nejsou schopny Zirkon dohnat a mohou být použity pouze na kolizním kurzu. Vytvářená plazma ovšem mimo jiné absorbuje rádiové vlny, a raketa, která dosáhne hyperzvukové rychlosti, jako by byla pokryta pláštěm neviditelnosti: radar ji již není schopen vidět.

„Pokud budeme mít loď páté generace, která bude vybavena Zirkony, pak můžeme říci, že jsme dosáhli významné výhody nad Spojenými státy,“ řekl novinářům vojenský expert Dmitrij Litovkin. „Spojené státy také pracují na hypersonicích. Pracujeme tedy paralelně. Ale pokud se dnes začaly testovat Zirkony, můžeme říci, že jsme z technologického hlediska před nimi."

Zdroj: sputniknews.com

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář