Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. 7. 2016

Jednota NATO neprošla ruskou zkouškou a začíná praskat

Jednota NATO neprošla ruskou zkouškou a začíná praskat, píše The New York Times

Summit NATO ve Varšavě ukázal, že jednota zemí Severoatlantické aliance začíná praskat, když jde o ochotu jít po tvrdé protiruské cestě, kterou vytyčil Washington, píše The New York Times.

Nehledě na to, že americký prezident a prezidenti zemí EU se snažili předvádět společnou pozici, na summitu se ukázalo, že pod vnějším „leskem" aliance zraje stále více neshod, z nichž se mnohé týkají vztahů s Moskvou, uvádějí noviny.

Například Německo, Francie a Itálie netají své plány ustoupit od tvrdé pozice vůči Rusku — a to jak v otázkách ekonomických sankcí, tak i v otázce vojenských aliančních manévrů, určených k jeho zadržování, zdůrazňuje autor článku.

Italský premiér Matteo Renzi se nedávno zúčastnil Petrohradského mezinárodního ekonomického fóra, francouzský prezident François Hollande zdůrazňoval nutnost spolupráce s Ruskem a ministr zahraničních věcí SRN Frank-Walter Steinmeier vystoupil s kritikou vojenských cvičení NATO v Polsku, píší noviny.

Podle názoru bývalého zástupce USA při NATO Nicholase Burnse přivádí "ruská otázka" členské země aliance ke skutečnému rozpadu. „Byl jsem překvapen neshody mezi členy evropského vedení", uvádí.

Zdroj: nytimes.com

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář