Jdi na obsah Jdi na menu
 


28. 12. 2018

Byly odhaleny tajemné plány radiového spojení SSSR s Marsem a Venuší

Byly odhaleny tajemné plány radiového spojení SSSR s Marsem a Venuší

Společnost Ruské kosmické systémy zveřejnila na svém webu dokument z roku 1961. Jde o plán využití střediska pro dálkové kosmické spojení v Jevpatoriji (Krym) pro potřeby rádiové komunikace s meziplanetárními sondami zaslanými na Venuši, Mars a Měsíc. Informuje portál Popmech.

antena.jpg
 
Podle tohoto dokumentu je vidět, jak se v roce 1961 vědci domnívali, že ovládnutí sluneční soustavy je víceméně blízká budoucnost, potřebovali k tomu podle plánu jen pár desetiletí. Jeho autoři považovali za nezbytné zajisti stabilní spojení se sondami, které dosáhly alespoň Jupiteru. Zařízení kosmických sond, které byly odeslány na Měsíc, Mars a Venuši bylo naléhavým úkolem.

Plánovalo se také používat jako pozemní komunikační středisko komplex v Jevpatoriji, který měl být modernizován. Pro komunikaci s objekty ve vesmíru na meziplanetární vzdálenost potřebovali anténu výškou asi 100 metrů. Její stavba za podmínek té doby by mohla trvat několik let, což by pravděpodobně mělo negativní vliv na plán letů na Měsíc a planety sluneční soustavy.

Vědci se nakonec rozhodli, že místo antény s velkým zrcadlem vytvoří komplex z osmi 16metrových antén instalovaných na jeden otáčející se stroj, který fungoval synchronně. Tak vznikly přijímající a vysílající antény ADU-1000 (také známé jako komplex Pluto), které jsou od sebe vzdálené několik set metrů.
V roce 1962 byl komplex dálkového vesmírného spojení v Jevpatoriji modernizován a fungoval spolu se všemi sovětskými automatickými meziplanetárními stanicemi.
Antény ADU-1000 byly nejsilnější na světě až do roku 1966, v SSSR až do roku 1979, kdy na území stejného střediska postavili novou 70metrovou anténu RT-70.

Pluto se stal účastníkem všech sovětských vesmírných vítězství. S jeho pomocí bylo možné provádět radarový průzkum povrchů Marsu, Merkuru a Venuše a realizovat téměř všechno, co jeho tvůrci plánovali v roce 1961.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář